ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Απειλεί τη Ρωσία με αποκλεισμό από τη G8

Κάμερον: Απειλεί τη Ρωσία με αποκλεισμό από τη G8

Με μόνιμο αποκλεισμό από τη G8, αν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία, απείλησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν η Βρετανία.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους και εταίρους μας το αν θα εκδιώξουμε ή όχι μονίμως τη Ρωσία από τη G8, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες, Τρίτη (18/03), τους ηγέτες της «G7» (όπου ανήκουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της ΕΕ να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδίωξη της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G8), της οποίας αποτελεί πλήρες μέλος από το 2002, είναι μία από τις διεθνείς κυρώσεις που εξετάζονται μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Οι επτά άλλες χώρες μέλη (Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς και Ιταλία) είχαν ήδη αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις για τη σύνοδο κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, ώστε να καταγγείλουν την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Μόσχα.

Η διεθνής κοινότητα «θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα» αν δεν προβεί σε ξεκάθαρες ενέργειες μπροστά σ' «αυτή την προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία, πρόσθεσε κατέληξε ο Κάμερον.

Διαβάστε ακόμα:

Κριμαία: Αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς οι Ρώσοι

Η ιστορική ομιλία Πούτιν στο Κρεμλίνο για την επανένωση με την Κριμαία

Επικυρώθηκε η συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει