ΚΟΣΜΟΣ

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Μεγάλη ένταση επικρατεί από χθες στην Κριμαία, όταν έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι, ένας Ουκρανός και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» σε ουκρανική βάση στη Συμφερούπολη, από πυροβολισμούς.

Ως αποτέλεσμα αυτού χθες το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επέτρεψε σε στρατιώτες που είναι πιστοί στο Κίεβο, να πάρουν τα όπλα τους προς υπεράσπιση της ζωής τους. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατο οι επιτιθέμενοι ήταν μια ομάδα Ρώσων Κοζάκων.

Εντωμεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε στον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες, ανέφερε η επίσημη Μόσχα.

3

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίες συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη στο Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

1

ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ προειδοποίησε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

«Ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη .

4

Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει

Εισβολή σε ουκρανική στρατιωτική βάση - Νεκρός ένας Ουκρανός

Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία