ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.


"Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία", είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών "διπλής χρήσης", που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που "προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί" στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Χέιγκ κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα με αφορμή την υπογραφή, νωρίτερα σήμερα, της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη φιλορωσική ηγεσία της Κριμαίας. Σημείωσε επίσης ότι ακυρώνονται και τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή γαλλικών, ρωσικών, αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.

"Είναι λυπηρό που (. . .) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε την οδό της απομόνωσης, αρνούμενος στους πολίτες της χώρας του αλλά και της Κριμαίας τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τη πλήρη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς" ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο ο Βρετανός υπουργός. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μια προβοκάτσια σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση των G7 στη Χάγη για την Ουκρανία

Μπάιντεν: «Αρπαγή εδαφών» η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο Πούτιν και οι ηγέτες της Κριμαίας υπέγραψαν τη συνθήκη

Βλαντιμίρ Πούτιν: Νέα εποχή για την Κριμαία