ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Νέα εποχή για την Κριμαία

Βλαντιμίρ Πούτιν: Νέα εποχή για την Κριμαία

«Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», ήταν τα πρώτα λόγια της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική βουλή, όπου κυριολεκτικά αποθεώθηκε.

Πραγματικό standing ovation επεφύλασσαν στον Ρώσο πρόεδρο τα μέλη της βουλής. Ο Πούτιν έγινε αποδεκτός με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, δείγμα της αναγνώρισης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της Κριμαίας.

«Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ανέκαθεν αποτελούσε μέρος της Ρωσίας. Είχε μαύρες σελίδες στο παρελθόν, αλλά τώρα ξεκινά μια νέα εποχή. Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Όλα έγιναν με βάση τις δημοκρατικές αρχές, σε αντίθεση με το παρελθόν και συγκεκριμένα την εποχή που ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ, δεν έδωσε καμία σημασία στις επιθυμίες των κατοίκων της και παραβίασε τους τότε νόμους».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «οι καλές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Θέλουμε καλή σχέση με το Κίεβο, ενώ οφείλω να πω ότι θα σεβαστούμε όλες τις εθνικότητες που ζουν στην Κριμαία. Στην περιοχή, η ταταρική θα είναι η κύρια γλώσσα, η ρωσική και η ουκρανική. Δεν δέχομαι τον ισχυρισμό ότι εισβάλαμε στην Κριμαία. Η Μόσχα είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά της για να προστατέψει τους Ρώσους, αλλά δεν το έκανε».

«Η Μόσχα δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές απειλές του ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», συνέχισε ο Πούτιν και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με μήνυμα προς τη Δύση.

«Η Ρωσία έχει υπάρξει θύμα της Δύσης σε πολλές περιπτώσεις. Θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος με τη δική του ατζέντα και τα δικά του συμφέροντα τα οποία θα προστατέψει. Οφείλουν να το σεβαστούν αυτό. Δεν θα πρέπει επουδενί να επιστρέψουμε σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα κατά της Ρωσίας θα πάρει η Ιαπωνία

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το "απαράδεκτο" δημοψήφισμα

Η Μόσχα αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Τέλος του δράματος και έναρξη νέας ζωής για την Κριμαία