ΚΟΣΜΟΣ

Χίλαρι Κλίντον:Ο Πούτιν θέλει να «ξανασχεδιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης

Χίλαρι Κλίντον:Ο Πούτιν θέλει να «ξανασχεδιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τρίτη από το Μόντρεαλ του Καναδά ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. «Η Κριμαία , στη " η λογική του Πούτιν ", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ.


Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας , αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας , της Λιθουανίας , της Λετονίας , της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο », είπε χειροκροτούμενη από ένα ακροατήριο, περίπου 4.300 ατόμων. «Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν το θέλε αλλά αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν» όπως είπε .

Η Χίλαρι Κλιντον κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής , όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», παρατήρησε .

Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό της μέλλον καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο η Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά «Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει

Εισβολή σε ουκρανική στρατιωτική βάση - Νεκρός ένας Ουκρανός

Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία