ΚΟΣΜΟΣ

Η δημοτικότητα του Πούτιν επιστρέφει στα ρεκόρ με 75,7%

Η δημοτικότητα του Πούτιν επιστρέφει στα ρεκόρ με 75,7%

Η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε χρόνων, με τα τρία τέταρτα των πολιτών να εγκρίνουν την πολιτική του γύρω από την Κριμαία και την Ουκρανία.

Οι ειδικοί παρατηρούν όμως και μια πρωτοφανή συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της κοινής γνώμης σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, όπου έμοιαζαν να κυριαρχούν στο παρελθόν οι αντιπολιτευτικές διαθέσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές των ερευνητικών κέντρων VTSIOM και FOM, η δημοτικότητα Πούτιν είχε φθάσει παρόμοια ύψη πριν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (του 2008). Στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν προεδρικές εκλογές την Κυριακή», το 60 % απάντησε υπέρ του Β.Πούτιν, ενώ η συνολική δημοτικότητά του έφθασε το 75,7 %, όταν όλα τα τελευταία χρόνια εκινείτο σταθερά λίγο πιο πάνω από το 60%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Σχεδίων Προτεραιότητας Νικολάι Μιρόνοφ περιγράφει μια «πρωτοφανή για τα τελευταία 30-40 χρόνια συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας», με ακόμη πιο εντυπωσιακή την «ομογένεια» της επιλογής αυτής, που αφορά σε ίσο μέγεθος διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όταν στο παρελθόν παρατηρούνταν αισθητές διαφορές στις μεταξύ τους απαντήσεις.

«Οι εκλογές είναι πάντοτε ένας συμβιβασμός. Συμβαίνει οι πολίτες να μην έχουν πολύ καλή γνώμη για τον έναν ή τον άλλον ηγέτη, αλλά παρ' όλ' αυτά τον ψηφίζουν, γιατί δεν υπάρχει ταιριαστή εναλλακτική λύση. Στη δεδομένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός, παρόμοια ομοφωνία δεν έχει ανάλογή της», παρατηρεί ο Μιρόνοφ, ο οποίος διαπιστώνει ότι ακόμη και στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη η δημοτικότητα του Β.Πούτιν έφθασε σε υψηλά επίπεδα, σημάδι ότι «έχουν ξεπεραστεί παλαιότερες κοινωνικο-πολιτικές διαφωνίες στην κοινωνία».

Κατά τον Μιρόνοφ «οι τάσεις αυτές θα διατηρηθούν επί μακρόν, καθώς αφορούν στην αποδοχή από διαφορετικά στρώματα και την έγκριση της πολιτικής του "εθνικού ηγέτη" ως προς την εξωτερική και γενικότερα τις βασικές κατευθύνσεις πολιτικής της Ρωσίας».

Κατά την άποψη του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Ολέγκ Ματβέιτσεφ, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου εκτοξεύθηκε τουλάχιστον στο 85% μετά την ιστορική ομιλία του για την επανένωση Ρωσίας και Κριμαίας, όμως οι κοινωνιολόγοι δεν έχουν ακόμη προλάβει να καταγράψουν τις τάσεις αυτές. Παρόμοια γνώμη έχει και ο αναλυτής Αλεξέι Ζούντιν, που διαπιστώνει τάση περαιτέρω αύξησης της δημοτικότητας του Β.Πούτιν, αλλά και της συσπείρωσης της ρωσικής κοινωνίας γύρω από το πρόσωπό του.

Διαβάστε επίσης:

Πράξεις ουσίας από τον Πούτιν και κινήσεις «εντυπώσεων» από τις ΗΠΑ

Τέλος του δράματος και έναρξη νέας ζωής για την Κριμαία

Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν