ΚΟΣΜΟΣ

Σετσίν: «Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κριμαία»

Σετσίν: «Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κριμαία»

Την πεποίθησή του ότι η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας «απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση» εξέφρασε από το Τόκιο ο Ίγκορ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία.

Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε ορισμένους Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ η Ουκρανία κατηγορείται για ανάμειξη σε αυτή την κίνηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες συνθήκη στη Μόσχα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, παρά τις διαμαρτυρίες των Ουκρανών και τις δυτικές κυρώσεις.

«Η ιδέα της επέκτασης των κυρώσεων είναι κάτι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την αντιπαράθεση», δήλωσε ο Σετσίν, ο επί χρόνια σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης επενδυτικού φόρουμ μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

«Δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος και είναι αντιπαραγωγικό», σχολίασε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν τη Δευτέρα (17/03) ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση κεφαλαίων, αλλά και χρηματοοικονομικών πόρων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων βουλευτών. Η ΕΕ επέβαλε τις ίδιες κυρώσεις εις βάρος 21 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας στα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασής του τον Νοέμβριο να μην υπογράψει συμφωνία για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αλλά να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν με δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει

Εισβολή σε ουκρανική στρατιωτική βάση - Νεκρός ένας Ουκρανός

Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Η Βρετανία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία