ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Χάρπερ στην Ουκρανία

Επίσκεψη Χάρπερ στην Ουκρανία

Την Ουκρανία θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης.

Θα είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που θα επισκεφθεί την Ουκρανία μετά την κρίση, προσφέροντας στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Συντηρητικό κόμμα του Χάρπερ, ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως "μαχητής του Ψυχρού Πολέμου" λόγω της δυσπιστίας του απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν.

Η επικριτική στάση του καναδού πρωθυπουργού απέναντι στη Ρωσία και η στήριξη του προς την Ουκρανία αποδίδεται κυρίως στην πολυάριθμη ουκρανική κοινότητα στον Καναδά, η οποία αριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο (1,2 εκατομμύρια Καναδοί ουκρανικής καταγωγής· ο Καναδάς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στον κόσμο, μετά τα κράτη της πρώην ΕΣΔΔ).

Μετά το ταξίδι του στην Ουκρανία, ο Στίβεν Χάρπερ θα μεταβεί στην Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ , η οποία αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν.

Η θέση του Καναδά στο θέμα της επιβολής κυρώσεων συμβαδίζει με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Άλλωστε, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχει συντονισμός ως προς τον κατάλογο των προσώπων ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής στα οποία ανακοινώθηκε η επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων, και περιλαμβάνει αξιωματούχους που οι δύο χώρες θεωρούν από τους υπαίτιους της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Κριμαία: Αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς οι Ρώσοι

Η ιστορική ομιλία Πούτιν στο Κρεμλίνο για την επανένωση με την Κριμαία

Επικυρώθηκε η συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει