ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συμμετάσχουν σε διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συμμετάσχουν σε διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια

Αμερικανικά και ουκρανικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μαζί με περίπου 700 στρατιώτες από άλλες 10 χώρες σε ένα πεδίο βολής στην κεντρική Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.


Οι ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν 2 εβδομάδες στο στρατόπεδο Νόβο Σέλο ξεκινούν αύριο. Είχαν προγραμματιστεί πριν να ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Δύσης και Μόσχας με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

Τα γυμνάσια αυτά ακολουθούν τις κοινές ασκήσεις που διεξήγαγαν το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να διατρανωθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Η άσκηση Saber Guardian, κατά την οποία θα συνεργαστούν αξιωματικοί αρμόδιοι για το συντονισμό και τη διοίκηση από διαφορετικές χώρες, θα διεξαχθεί κυρίως με προσομοιώσεις, μέσα σε σκηνές και με υπολογιστές, και λιγότερο επί του πεδίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη Τζέσι Γκρέιντζερ.

«Πρόκειται για ένα από τα πολλά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσουμε αυτό το χρόνο στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας εδώ (στην Ευρώπη) και να ενισχύσουμε την σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Γκρέιντζερ.

Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος στρατιώτες από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, όπως επίσης και στελέχη του ΝΑΤΟ.