ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην ανατολική και νότια Ουκρανία!

Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην ανατολική και νότια Ουκρανία!

Η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μιλώντας σε διπλωμάτες.


«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει μια πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», είπε ο πρεσβευτής Γιούρι Κλιμένκο κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.
Όμως ένας Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη απέρριψε την προειδοποίηση αυτή του Κλιμένκο.

«Η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την Τρίτη.

Ο Κλιμένκο χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία μια «φάρσα» και μια παράνομη ενέργεια και κάλεσε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί. Υπέρ της θέσης του τάχθηκαν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, πολλές χώρες της ΕΕ και την Αυστραλία.

«Η Ουκρανία και οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το έδαφός τους με κάθε αναγκαίο μέσο αλλά, σε αυτό το στάδιο, παραμένουμε δεσμευμένοι στον δρόμο της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης. Η χρησιμοποίηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας θα είναι το ύστατο μέσο στο οποίο θα προσφύγει η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κλιμένκο.

Εξάλλου ο Κλιμένκο υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα «ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο» με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι όποιες διμερείς διενέξεις να επιλυθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) του ΟΗΕ. «Μας ενδιαφέρει πολύ να έχουμε ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία», ανέφερε.

«Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, ήταν πάντα η φιλοδοξία μιας χώρας να χαράξει εκ νέου τα σύνορά της», δήλωσε ο εκτελών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ, Πίτερ Μάλριν.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τη Ρωσία ότι οι όποιες περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιτύχουν τίποτε εκτός της μεγαλύτερης απομόνωσης της ίδιας της Ρωσίας και της μείωσης της θέσης της στον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Μάλριν περιέγραψε την κατάληψη της Κριμαίας ως επίθεση και παράνομη «αρπαγή» της επαρχίας, ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε σοβαρά στη χερσόνησο αφότου πήρε τον έλεγχο της περιοχής αυτής η Ρωσία.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης ανέγνωσε μια τοποθέτηση δικαιολογώντας τις ρωσικές ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε νόμιμες βάσει του ρωσικού, του ουκρανικού και του διεθνούς δικαίου.

Στο μεταξύ στη Μόσχα ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία θα ενισχυθούν, ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανή απειλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Θα είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν οι στρατιωτικές υποδομές της χερσονήσου ώστε η Κριμαία να γίνει άξιο μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να προστατεύεται από κάθε πιθανό σφετερισμό», είπε.

Παράλληλα στο Κίεβο η ουκρανική συνοριοφρουρά άρχισε να μετακινεί δυνάμεις προς το εσωτερικό της Ουκρανίας από την Κριμαία, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της.

«Αρχίσαμε τη σταδιακή μετακίνηση των ανδρών μας στην περιοχή των διοικητικών περιφερειών Χέρσον και Μικολάγεφ». Δήλωσε ο Πάβλο Σισγόλιν, υποδιοικητής της συνοριοφρουράς, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1.000 πολίτες εγκατέλειψαν επίσης τη χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης:

Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ανακοίνωσε o Ομπάμα

Ρωσία: Η Δούμα ενέκρινε τη συνθήκη ενοποίησης με την Κριμαία

Ρωσία: Διακοπή λειτουργίας ουκρανικού εργοστασίου

Η Ρωσία μετονομάζει την Κριμαία σε «Ταυρίδα»

NationalGeographic: 'Εκδοση νέου χάρτη με την Κριμαία στη Ρωσία

Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή

Read more: https://www.newsbomb.gr/diethnh/story/420889/o-keri-elpizei-se-nea-synantisi-me-ton-lavrof#ixzz2wWPTCzEI

Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ανακοίνωσε o Ομπάμα

Ρωσία: Η Δούμα ενέκρινε τη συνθήκη ενοποίησης με την Κριμαία

Ρωσία: Διακοπή λειτουργίας ουκρανικού εργοστασίου

Η Ρωσία μετονομάζει την Κριμαία σε «Ταυρίδα»

NationalGeographic: 'Εκδοση νέου χάρτη με την Κριμαία στη Ρωσία

Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή