ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Με διακήρυξη ανεξαρτησίας ετοιμάζεται η ένωση με τη Ρωσία

Κριμαία: Με διακήρυξη ανεξαρτησίας ετοιμάζεται η ένωση με τη Ρωσία

Μη αναστρέψιμη είναι η πορεία της Κριμαίας προς την προσάρτηση στη Ρωσία αν και μένουν ακόμη 4 μέρες για το δημοψήφισμα.

Οι αρχές της Κριμαίας υιοθέτησαν με μεγάλη πλειοψηφία, μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί συζητούν τις διαμετρικά αντίθετες προτάσεις τους για μια λύση στην ουκρανική κρίση.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, με μεγάλη πλειοψηφία (78 στους 81 βουλευτές) ενέκριναν τη διακήρυξη στόχος της οποίας είναι ουσιαστικά να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία. "Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος που δεσμεύεται να εγγυηθεί την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων στο έδαφός της" τονίζεται στη διακήρυξη αυτή.

Οι βουλευτές δικαιολόγησαν την απόφασή τους βασιζόμενοι στο προηγούμενο του Κοσόβου που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία και έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει "απολύτως νόμιμη" τη διακήρυξη την ώρα που οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Βρετανούς και τους Γάλλους, απείλησαν και πάλι τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για "προσάρτηση" της Κριμαίας, την οποία "έκλεψε" η Ρωσία από την Ουκρανία.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους τα στρατηγικά σημεία της χερσονήσου. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την απόσχιση: ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ αυτοανακηρύχθηκε "αρχηγός του γενικού επιτελείου της εθνικής άμυνας" και τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων είδαν τα ρωσικά κανάλια να παίρνουν τη θέση των ουκρανικών στις τηλεοράσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Παράνομη η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό