ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλείει η κυβέρνηση του Κίεβου στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία

Αποκλείει η κυβέρνηση του Κίεβου στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα απευθυνθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας, Ολεκσάντρ Τουρχίνοφ, επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία είναι μια φάρσα, αλλά διευκρίνισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά.

«Δεν είμαστε σε θέση να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, γιατί έτσι θα αποδυναμώναμε το ανατολικό μας μέτωπο με τη Ρωσία» εξήγησε μιλώντας στο AFP.

Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία...

Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Κριμαία: Με διακήρυξη ανεξαρτησίας ετοιμάζεται η ένωση με τη Ρωσία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό