ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Έτοιμη να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Έτοιμη να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

"Είναι σημαντικό η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να απαντήσει στα αιτήματα (οικονομικά και κοινωνικά) των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τις προσπάθειες που θα επιφέρουν πραγματικό όφελος στους κατοίκους της χώρας" υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία επισκέπτεται σήμερα το Σαράγεβο.


Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια θα έχει σειρά συναντήσεων με τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, τους πρωθυπουργούς των δύο οντοτήτων και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι η πρώτη επίσκεψη της κ. Άστον στη χώρα μετά το κύμα διαδηλώσεων δυσαρεστημένων πολιτών για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και τα βίαια επεισόδια σε πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Βοσνίας εξέφρασαν διαφορετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κ. Άστον στο Σαράγεβο.

Ο προεδρεύων της Βουλής των Λαών και αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα προτείνει νέα προσέγγιση έναντι της χώρας και ότι αναμένει πρώτα να υπάρξει συμφωνία των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, Ίγκορ Ραντόιτσιτς θεωρεί ότι η ΕΕ θέλει να τονίσει το ενδιαφέρον της για τη Βοσνία και να συνεχίσει η χώρα την πορεία προσέγγισης της ΕΕ, αν και δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον και υπουργός Εσωτερικών Φαχρουντίν Ράντοντσιτς είπε ότι η άφιξη της κ. Άστον αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα επειδή δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον της ΕΕ για τη Βοσνία.