ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο θέτει σε εφαρμογή αντίποινα απέναντι στη Ρωσία

Το Κίεβο θέτει σε εφαρμογή αντίποινα απέναντι στη Ρωσία

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Κίεβο αποφάσισε χθες να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα.

Παράλληλα θα αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία απαρτίζουν 11 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως ανακοίνωσε χθες ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι.

«Αναθέσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών να θεσπίσει ένα καθεστώς θεωρήσεων διαβατηρίων και χορήγησης αδειών εισόδου (για τους πολίτες) της Ρωσίας», δήλωσε ο Παρούμπι μετά από μία συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από την ΚΑΚ», προσέθεσε ο ίδιος.

Το τελευταίο μέτρο έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία – αλλά όχι μόνο, καθώς σηματοδοτεί ότι η Ουκρανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Αντιστρόφως όμως, η θέσπιση των θεωρήσεων εισόδου δημιουργεί τον κίνδυνο –εφόσον η Μόσχα ανταποδώσει το μέτρο–, να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε θα εξετάσει το ενδεχόμενο και η Ρωσική Ομοσπονδία να θεσπίσει καθεστώς έκδοσης αδειών εισόδου στη χώρα για τους Ουκρανούς υπηκόους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επιπλέον ο Παρούμπι ανέφερε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους από την Κριμαία.

«Προετοιμάζουμε μέτρα προκειμένου οι στρατιωτικοί και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην Κριμαία να μπορέσουν να φθάσουν στην ηπειρωτική Ουκρανία».

Επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να οργανώσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις χώρες που εγγυώνται την ανεξαρτησία της, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Απευθύνουμε πρόσκληση για τη διεξαγωγή στην Ουκρανία κοινών γυμνασίων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων μας εγγυητών της ασφάλειας της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ