ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποιημένος ο ΟΗΕ για τη σχέση ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων

Ικανοποιημένος ο ΟΗΕ για τη σχέση ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων

Ρώσοι και ουκρανοί αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έχουν επικοινωνήσει σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.


«Ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν) δήλωσε ενθαρρυμένος που βλέπουμε, όπως είδαμε σήμερα, ένα επίπεδο εργασίας, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων (των υπουργείων) άμυνας για την αποκλιμάκωση των σημείων έντασης στην Κριμαία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Ντουζαρίτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο Μπαν συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση και δήλωσε ότι το μήνυμα της αποκλιμάκωσης και της προσπάθειας ανεύρεσης διπλωματικής λύσης «έγινε δεκτό ευμενώς» από τους ρώσους αξιωματούχους που συνάντησε ο Μπαν στη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου και «συνεχίζουν τις συζητήσεις για (…) την κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία και για μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη χερσόνησο της Κριμαίας».

Αύριο Παρασκευή ο Μπαν θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο να προωθήσει άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.