ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν: Μόνο έτσι μπορεί να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Μπαν: Μόνο έτσι μπορεί να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί μόνο εφόσον υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μετά τη συνάντησή του με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, στο Κίεβο.

«Η τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να λυθεί παρά μέσω της ειρηνικής οδού και της διπλωματίας με σεβασμό στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σημείωσε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η ουκρανικές και οι ρωσικές αρχές να καθίσουν μαζί και να ξεκινήσουν έναν άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο», πρόσθεσε. Όμως ο Μπαν υπογράμμισε ότι όσο περισσότερο καθυστερεί ο ειρηνικός διάλογος «τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις πέραν των δύο χωρών και πέραν της περιοχής».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκτίμησε επίσης ότι η Ουκρανία ζει «μια από τις πιο δραματικές και δύσκολες περιόδους της ιστορίας της».

Από την πλευρά του ο Τουρτσίνοφ υπογράμμισε ότι: «Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί ποτέ την κατοχή της Κριμαίας και θα κάνει τα πάντα για να απελευθερώσει την κατεχόμενη αυτή περιοχή».

Ο ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος είπε επίσης ότι πρότεινε στον Μπαν να δημιουργηθεί στην Κριμαία «μια αποστρατικοποιημένη ζώνη», με την απομάκρυνση των ουκρανικών και των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Στη συνέχεια μπορούμε να αναζητήσουμε μια διπλωματική λύση», σημείωσε ο Τουρτσίνοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν υπέγραψε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία

«Πόλεμος»... Κυρώσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

Η ΕΕ ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μ. Σούλτς: Φόβους πολέμου στην Ευρώπη επαναφέρει η κρίση στην Κριμαία