ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Βουλγαρία: Δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος για ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία αμφισβητεί η Βουλγαρία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρό της, Ρόσεν Πλέβνελιεφ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, εκτός του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα», υποστήριξαν την προγραμματισμένη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, ως «σημαντικό βήμα στην κατεύθυνσης της εγγύησης της ειρηνικής επίλυσης της διαμάχης και της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη διεθνή κοινότητα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, του γραφείου του Πλέβνελιεφ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας τάχθηκε υπέρ της υπογραφής του πολιτικού σκέλους της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, όπως και της προοπτικής υπογραφής και της οικονομικής συμφωνίας σύνδεσης, ύστερα από τη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Αφού, δε, κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να σέβονται τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των 300.000 κατοίκων της Ουκρανίας με βουλγαρικές ρίζες, η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας τάχθηκε υπέρ της χάραξης ενιαίας πολιτικής της ΕΕ για την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση, ότι είναι μικρή η πιθανότητα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων ευρείας κλίμακας εναντίον της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Μεντβέντεφ: Ανησυχεί για τον ανεφοδιασμό της Κριμαίας