ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη G8 δεν θα είναι «τραγωδία»

Λαβρόφ: Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη G8 δεν θα είναι «τραγωδία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε απόψε την εκτίμηση ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».


«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν (οι G8) δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, προσέθεσε ο ίδιος.

«Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο» από αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα».

Εξάλλου «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.

«Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία «έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς», πρόσθεσε ο Λαβρόφ
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Λαβρόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

Κάμερον: Να ακυρωθεί η σύνοδος της G8 στο Σότσι