ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Η Αριστερή Συμμαχία θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Φινλανδία: Η Αριστερή Συμμαχία θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Το πράσινο σοσιαλιστικό κόμμα της Φινλανδίας, Αριστερή Συμμαχία, σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση μετά από την ανακοίνωση περικοπών σε δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης του κόμματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.


Τα άλλα πέντε κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αποδεχτεί τον προϋπολογισμό και κατέχουν 112 έδρες στο σύνολο των 200. Η Αριστερή Συμμαχία κατέχει 12 έδρες.
«Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε στην κυβέρνηση εάν δεν δεχτούμε τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, στους ασθενείς, τους συνταξιούχους και την κοινωνική πρόνοια για παιδιά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης της Αριστερής Συμμαχίας και υπουργός Πολιτισμού Πάαβο Αρινμάκι.
«Εμείς θα παραδώσουμε τις επιστολές παραίτησής μας από την κυβέρνηση αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, μετά τις διήμερες συνομιλίες που είχε η κυβέρνηση σχετικά με τις δαπάνες και τα σχέδια περί φορολόγησης για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα φιλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι θα περιλαμβάνονται περικοπές στα επιδόματα τέκνων και αύξηση στο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.
«Η κατάσταση της Φιλανδίας είναι τόσο περίπλοκη, που κάποιος πρέπει να λάβει αποφάσεις ακόμα κι αν αυτές είναι δύσκολες. Η Αριστερή Συμμαχία επέλεξε να μην είναι εκεί όταν θα λαμβάνονται αποφάσεις και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η Φιλανδική οικονομία υπέστη συρρίκνωση το 2012 και το 2013 και υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση στην Κριμαία θα μπορούσε να επιβραδύνει την αναμενόμενη ανάκαμψη, αυξάνοντας τις πιέσεις της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο το περασμένο έτος ανήλθε στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.