ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία ειρήνης στις Φιλιππίνες

Ιστορική συμφωνία ειρήνης στις Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων και ο αρχηγός του κύριου μουσουλμανικού αυτονομιστικού κινήματος της χώρας υπέγραψαν σήμερα στη Μανίλα μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με την οποία τερματίζεται ένα από τα πιο μακροχρόνια και φονικά αντάρτικα στην Ασία.

«Αυτή η λεπτομερής συμφωνία για την περιφέρεια Μπανγκσαμόρο είναι το επιστέγασμα της μάχης μας», δήλωσε ο Μουράντ Εμπραχίμ, ο αρχηγός του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF). Η Μπανγκσαμόρο (μουσουλμανικό έθνος) είναι μια νέα μουσουλμανική αυτόνομη περιφέρεια των Φιλιππίνων, μιας χώρας της οποίας ο πληθυσμός είναι κατά 80% ρωμαιοκαθολικός.

Η επίσημη τελετή της υπογραφής κατέστη δυνατή έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο ανταρτικό κίνημα και εκπροσώπους της κυβέρνησης, υπό την παρότρυνση του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο.

Τα πέντε εκατομμύρια των φιλιππινέζων μουσουλμάνων (σε συνολικό πληθυσμό που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια) θεωρούν ότι ο νότος είναι η προγονική γη τους και το MILF διεξήγε αγώνα για την ανεξαρτησία, μέχρι που δέχθηκε τελικά τη δημιουργία μιας αυτόνομης μουσουλμανικής περιφέρειας.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του MILF είχαν μπει τον Ιανουάριο στο τελικό στάδιο. Η εξέγερση άρχισε τη δεκαετία του 1970 και έχει κοστίσει τη ζωή σε 150.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα να είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες και πιο φονικές στην Ασία.

Ωστόσο το MILF, η κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές υπογραμμίζουν πως μια διαρκής ειρήνη απέχει ακόμη πολύ από το να είναι εγγυημένη και πως πολλά εμπόδια πρέπει να ξεπερασθούν ως τα μέσα του 2016, οπότε τερματίζεται η μοναδική προεδρική θητεία του Μπενίνιο Ακίνο.

Ο Ακίνο προειδοποίησε τις ένοπλες οργανώσεις και τους επικριτές του να μην εκτροχιάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας. «Δεν θα αφήσω να αρπάξουν και πάλι την ειρήνη από το λαό μου», δήλωσε. «Όχι τώρα, όταν έχουμε ήδη κάνει τα πιο δύσκολα και πιο σημαντικά βήματα για να την επιτύχουμε. Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του κράτους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σθεναρή απάντηση βασισμένη στο δίκαιο και τη δικαιοσύνη».