ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόεδρος Ρουσέφ αναφέρθηκε στα θύματα της χούντας

Η πρόεδρος Ρουσέφ αναφέρθηκε στα θύματα της χούντας

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ αναφέρθηκε σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα αυτή σήμερα Δευτέρα, ημέρα που συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.


«Μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει κανείς τις πληγές διότι σήμερα έχουμε δημοκρατία και μπορούμε να αφηγούμαστε την ιστορία μας», είπε η Ρουσέφ, μιλώντας σε μια τελετή εγκαινίων ενός έργου υποδομής.

«Το οφείλουμε αυτό σε όλους εκείνους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που εξαφανίστηκαν, σε εκείνους που βασανίστηκαν κι υπέστησαν διωγμούς, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Βραζιλιάνους», πρόσθεσε η πρόεδρος, η ίδια πρώην αντάρτισσα που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1964-85).

Η αρχηγός του κράτους ανέφερε επίσης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι για 21 χρόνια «η ελευθερία μας και τα όνειρά μας φιμώθηκαν», ενώ σημείωσε ότι αναγνωρίζει και εκτιμά την αξία των πολιτικών συμφωνιών οι οποίες οδήγησαν τη Βραζιλία «στην επάνοδο στη δημοκρατία».

Η επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία το 1985 είχε συνοδευτεί από την χορήγηση ευρείας αμνηστίας σε εκείνους οι οποίοι είχαν προβεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βραζιλία παραμένει η μόνη χώρα του κώνου της Λατινικής Αμερικής όπου ακόμη δεν έχει δικαστεί κανείς για τα εγκλήματα της δικτατορίας, με την Επιτροπή Αλήθειας να έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Τα πενηντάχρονα από το πραξικόπημα συμπίπτουν με την τελευταία φάση των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας, που χαρακτηρίζεται ένα σημαντικό βήμα ώστε η Βραζιλία να διαλευκάνει αυτά τα «πέτρινα χρόνια» κατά τη διάρκεια των οποίων επισήμως δολοφονήθηκαν κι εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ενώ πάνω από 20.000 βασανίστηκαν.

Τα θύματα των άλλων δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής ήταν πολλά περισσότερα — 3.200 στη Χιλή, 30.000 στην Αργεντινή.

Η Επιτροπή Αλήθειας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Η Ρούσεφ καταδίκασε τον πυροβολισμό νεαρού από αστυνομικό