ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε δύο συνοικίες της Τρίπολης

Λίβανος: Στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε δύο συνοικίες της Τρίπολης

Στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων παρατάχθηκαν μαζικά σήμερα σε δύο αντίπαλες συνοικίες της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο, όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις που συνδέονται με τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία.


Υποστηριζόμενοι από βαρέα οχήματα όπως εκσκαφείς και τεθωρακισμένα, οι στρατιώτες έλαβαν θέσεις στη συνοικία Μπαμπ αλ Τάμπανεχ, ενώ χθες είχαν αναπτυχθεί στη γειτονική αλαουιτική συνοικία Τζάμπαλ Μόχσεν, βάσει ενός σχεδίου ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων των δύο συνοικιών αυτών έχουν ενταθεί μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, καθώς οι κάτοικοι της Μπαμπ αλ Τάμπανεχ, η πλειονότητα των οποίων είναι σουνίτες, υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους, ενώ οι κάτοικοι της Τζάμπαλ Μόχσεν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος είναι αλαουίτης.

Μετά τη μαζική ανάπτυξή του στις συνοικίες αυτές, ο στρατός προχώρησε σε έρευνες χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει συλλήψεις αφού οι επικεφαλής των αντίπαλων ένοπλων ομάδων είχαν διαφύγει, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε από τον στρατό «να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να ελέγξει την κατάσταση» στην Τρίπολη, όπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.

Οι συγκρούσεις είναι συχνές μεταξύ των κατοίκων των συνοικιών αυτών, όμως μέχρι τώρα η επέμβαση των στρατιωτών, που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την τάξη, ήταν σύντομη και στη συνέχεια αποχωρούσαν.

«Ο στρατός ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του στην Μπαμπ αλ Τάμπανεχ. Κατέστρεψε οδοφράγματα στους δρόμους και καθάρισε στις στέγες προτού ανοίξει και πάλι τον δρόμο που συνδέει τη συνοικία αυτή με την Τζάμπαλ Μόχσεν», διευκρίνισε η πηγή.

Χάρη στην επέμβαση του στρατού κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι που τα είχαν εγκαταλείψει για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, ενώ άνοιξαν και τα καταστήματα κατά μήκος της οδού Συρίας, του κεντρικού δρόμου που συνδέει τις δύο συνοικίες.

Τον Δεκέμβριο ο στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια της Τρίπολης για διάστημα έξι μηνών, έπειτα από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοικιών.

Ο Λίβανος είναι διχασμένος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Άσαντ. Η σιιτική οργάνωση της χώρας Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό του τακτικού στρατού της Συρίας, ενώ και σουνίτες λιβανέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να συστρατευθούν με τους εξεγερμένους.

Η ένταση μεταξύ των σουνιτών και των αλαουιτών στην Τρίπολη σοβεί από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990), όταν συριακά στρατεύματα εστάλησαν στη χώρα για να βοηθήσουν τους αλαουίτες να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Ανάπτυξη στρατού στην Τρίπολη για τον τερματισμό της βίας