ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Επιστρέφουν κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από παράκτιες περιοχές

Χιλή: Επιστρέφουν κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από παράκτιες περιοχές

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τις παράκτιες περιοχές της Χιλής μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις εστίες τους, μετά την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι.


Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος 4.000 χιλιομέτρων στις ακτές της Χιλής, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi), μετά τον ισχυρό σεισμό από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι.

Στην Ικίκε, πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και στην Άλτο Οσπίσιο, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ροντρίγκο Πενιαλίγιο.

Στο νότιο Περού οι αρχές έχουν καταμετρήσει εννέα ελαφρά τραυματίες και μερικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:46 τοπική ώρα την Τρίτη (02:46 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης) και το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, περίπου 90 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, με εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Στην Ικίκε το πρωί υπήρχαν κατεστραμμένες στέγες σπιτιών, σπασμένες βιτρίνες και προϊόντα πεσμένα από τα ράφια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 80 σκάφη υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της πόλης, ενώ τα νερά της θάλασσας έφτασαν 200 μέτρα στο εσωτερικό της στεριάς. Τα κύματα από το τσουνάμι δεν ξεπέρασαν τα δύο μέτρα σε ύψος και δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό της χώρας.

Η μεταλλευτική κρατική εταιρεία Coldeco, κύρια παραγωγός χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι εκκένωσε ένα μέρος των παράκτιων εγκαταστάσεών της, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες μετασεισμοί τρομοκρατούν τους Χιλιανούς

Ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή

Απέδρασαν 300 κρατούμενες επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι