ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Twitter

Τουρκία: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Twitter

Τι και αν το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε εντολή για άρση του, την ίδια ώρα που αντιπολίτευση, χρήστες του Ίντερνετ και Ουάσινγκτον πιέζουν ασφυκτικά, η τουρκική κυβέρνηση δεν ήρε ούτε την Πέμπτη (3/4) τον αποκλεισμό της πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε απόφασή του που εκδόθηκε αργά χθες το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ομόφωνα ότι η απαγόρευση του ιστοτόπου αυτού κοινωνικής δικτύωσης συνιστά παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, δίνοντας εντολή για την άμεση άρση του.

Η απόφαση του δικαστηρίου, μάλιστα, η οποία είναι δεσμευτική για την τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η TIB απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter τη νύχτα της 20ής προς 21η Μαρτίου, με εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να τερματίσει την καθημερινή μετάδοση μέσω Διαδικτύου κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της κυβέρνησής του.

Αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) άφησε αντιθέτως να εννοηθεί ότι η διαταγή δεν είναι άμεσα εκτελεστή.

«Η δικαστική απόφαση αφορά μόνο τις τρεις χωριστές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα τις αξιολογήσουμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Σεντόπ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Η αντιπολίτευση έχει εξοργιστεί από την καθυστέρηση της εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης.

«Η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο βουλευτής Σεζγκίν Τανρικούλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHΡ) προειδοποιώντας για την ανάληψη περαιτέρω νομικής δράσης. Η απόφαση «επιβάλλεται σε όλους, ακόμη και στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν εφαρμόζει το νόμο».

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Τουρκίας Μετίν Φεϊζιόγκου δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του νόμου».

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το Twitter, ζήτησε επίσης την εκτέλεση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η απαγόρευση στο Twitter και στο YouTube θα πρέπει να αρθεί. Το είπα στον υπουργό (αρμόδιο για τις Τηλεπικοινωνίες) και στις αρχές», δήλωσε στον Τύπο.

«Αν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, νομίζω ότι πρέπει να εκτελείται γρήγορα, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

Παρά, πάντως, τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του, ο Ερντογάν επικράτησε άνετα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Πιέσεις για άρση της απαγόρευσης του Twitter