ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας

Οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας του τομέα του φυσικού αερίου στη Ρωσία, της Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η τιμή διάθεσης του αερίου στην Ουκρανία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, αυτόν τον μήνα, μετά την επιβολή ενός δασμού για την εξαγωγή του, καλώντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να διευθετήσει τις οφειλές της το ταχύτερο.


«Πολιτική» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή το Κίεβο. Η ΕΕ στο μεταξύ συνέχισε να λαμβάνει μέτρα στήριξης της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανακοινώνει πως ενέκρινε προτάσεις για την άρση των περισσότερων δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι καταργεί την έκπτωση που παρείχε στην Ουκρανία όσον αφορά την πώληση του αερίου, με αποτέλεσμα η νέα τιμή που διαμορφώνεται χωρίς έκπτωση και με την ταυτόχρονη επιβολή ενός εξαγωγικού δασμού να είναι από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

Την αύξηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ οι δύο άνδρες κάλεσαν την Ουκρανία να διευθετήσει το συντομότερο τις οφειλές της προς το ρωσικό δημόσιο για ποσότητες αερίου που της έχουν ήδη παραδοθεί.

Η νέα ανατίμηση ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου η Γκάζπρομ προχώρησε σε μια αλματώδη αύξηση, κατά 44%,στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ουκρανία την 1η Απριλίου, στα 385,5 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, λόγω ανείσπρακτων οφειλών της.

Ο Μεντβέντεφ και η Γκάζπρομ ανακοίνωσαν από την Τρίτη τον τερματισμό της έκπτωσης των 100 δολαρίων στην τιμή του αερίου που παραδίδεται στην Ουκρανία, όπως είχε οριστεί το 2010 — στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας για την παράταση της ενοικίασης των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Διαβάστε επίσης: Νέα αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς ΗΠΑ και Τουρκία