ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο ένας από τους Σύρους πρόσφυγες

Ιορδανία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο ένας από τους Σύρους πρόσφυγες

Ο ένας από τους Σύρους πρόσφυγες που είχαν τραυματιστεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον καταυλισμό τους στο Ζαατάρι, στη βόρεια Ιορδανία, υπέκυψε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.


"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει τη βαθειά θλίψη για το θάνατο ενός Σύρου πρόσφυγα ο οποίος υπέκυψε τη νύχτα στα τραύματά του", ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Άλλοι δύο Σύροι πρόσφυγες νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, από τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και Ιορδανών αστυνομικών τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι 28 είναι αστυνομικοί. Κάηκαν επίσης ολοσχερώς εννέα σκηνές και πέντε τροχόσπιτα.

Οι ταραχές ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν ένα αυτοκίνητο με ιορδανικές πινακίδες που έφευγε από τον καταυλισμό.

Όταν διαπίστωσαν ότι ο οδηγός προσπαθούσε "να βγάλει παράνομα από τον καταυλισμό μια οικογένεια Σύρων προσφύγων" οι αστυνομικοί συνέλαβαν όλους τους επιβάτες του οχήματος προκαλώντας την οργή των συγγενών και των φίλων της οικογένειας.

"Πολύ γρήγορα εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πρόσφυγες" κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι κάλεσαν ενισχύσεις και προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Χουσέιν Ματζάλι, περίπου 5.000 πρόσφυγες συμμετείχαν στις ταραχές και ορισμένοι από αυτούς πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών.

Ο καταυλισμός του Ζαατάρι, ο μεγαλύτερος της χώρας, φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 Σύρους πρόσφυγες. Από τη στιγμή που άνοιξε, πριν από δύο χρόνια, έχουν οργανωθεί εκεί πολλές κινητοποιήσεις, συνήθως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια Ιορδανοί βουλευτές ζήτησαν να κλείσει ο καταυλισμός αυτός τονίζοντας ότι "η επίθεση εναντίον του προσωπικού ασφαλείας είναι επίθεση κατά της Ιορδανίας".

Διαβάστε επίσης: Εσπευσμένα στην Ιορδανία ο Κέρι