ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη έρευνα σε βάρος του βιομήχανου και γερουσιαστή Ντασό

Επίσημη έρευνα σε βάρος του βιομήχανου και γερουσιαστή Ντασό

Ο 89χρονος μεγιστάνας και γερουσιαστής Σερζ Ντασό τέθηκε σήμερα και επίσημα υπό έρευνα για το ρόλο του φέρεται να είχε διαδραματίσει σε ένα σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων και νοθείας στο προάστιο του Παρισιού όπου είχε χρηματίσει δήμαρχος, εκλεγμένος με την κεντροδεξιά, επί 14 χρόνια.


Ο γηραιός Ντασό εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του ομίλου συμμετοχών Groupe Dassault Holding, στον οποίο ανήκουν επιχειρήσεις-κολοσσοί, από την κατασκευάστρια αεροσκαφών Dassault Aviation ως τη δεξιά εφημερίδα Le Figaro, αλλά και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου μεγάλων εταιρειών του κλάδου των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο Ντασό κατηγορείται για διαφθορά, εξαγορά ψήφων, συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, υπέρβαση του νομίμου ορίου των εκλογικών δαπανών, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Ο Ντασό φέρεται να αξιοποίησε ένα μέρος της αμύθητης περιουσίας του για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στο Κορμπέιγ-Εσόν, το προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου ήταν δήμαρχος από το 1995 ως το 2009.

Στον 89χρονο, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Γαλλία και θεωρείται ο πατέρας του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, ενώ παραμένει γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Είναι ελεύθερος να συνεχίσει τις επιχειρηματικές και όλες τις άλλες δραστηριότητές του.

Εισαγγελείς του Παρισιού είχαν αρχίσει τον Μάρτιο προανάκριση βάσει των ευρημάτων μιας προηγούμενης έρευνας του 2010. Τότε είχαν εντοπιστεί ύποπτες μεταβιβάσεις μεγάλων χρηματικών ποσών —συνολικά 2 εκατ. ευρώ— την εποχή που ο Ντασό ήταν δήμαρχος.

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο του Ντασό, τον Πιερ Αΐκ, ο μεγιστάνας «απορρίπτει» αυτή την έρευνα σε βάρος του, η οποία «δεν βασίζεται σε σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία». Η έρευνα, πρόσθεσε, βασίστηκε σε καταθέσεις ανθρώπων τους οποίους ο Ντασό έχει μηνύσει για παρενόχληση και απόπειρα εκβίασής του με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Η κοινοβουλευτική ασυλία του Ντασό είχε αρθεί τον Φεβρουάριο ενόψει της έναρξης της έρευνας. Και τότε ο μεγιστάνας είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες κατασκευασμένες.