ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση του ΟΗΕ για τον πρέσβη του Ιράν

Παρέμβαση του ΟΗΕ για τον πρέσβη του Ιράν

Το Ιράν ζήτησε σήμερα την επέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην υπόθεση του νέου πρεσβευτή του στον οργανισμό, αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του χορηγήσουν άδεια εισόδου στη χώρα.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν άδεια εισόδου στη χώρα στον νέο πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ Χαμίντ Αμπουταλεμπί, εξαιτίας του φερόμενου ρόλου του στην κρίση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη το 1979.

«Ζητάμε από τον Μπαν Γκι-μουν να επέμβει και να κάνει τα απαραίτητα ώστε να λυθεί το θέμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ματζίντ Ταχτ - Ραβανσί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει απόλυτα την επιλογή αυτή, θεωρεί (τον Αμπουταλεμπί) αποτελεσματικό, έμπειρο και με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να αναλάβει τη θέση αυτή και δεν έχει σκοπό να ορίσει νέο υποψήφιο», πρόσθεσε ο Ταχτ - Ραβανσί.

Την ώρα που αμερικανοί κοινοβουλευτικοί χαρακτήρισαν τον Αμπουταλεμπί «τρομοκράτη», ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στη σύλληψη ομήρων κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1979, οι οποίοι κρατήθηκαν επί 444 ημέρες. Αντίθετα έχει δηλώσει ότι εργάστηκε απλώς ως μεταφραστής κατά την απελευθέρωση κάποιων εκ των ομήρων.

Η εκπρόσωπος της ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ επεσήμανε ότι «έχουν ενεργοποιηθεί οι επίσημοι μηχανισμοί για την υποβολή διαβήματος στον ΟΗΕ».

Ως η χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ γενικά απαιτείται να δίνουν άδεια πρόσβασης στον ΟΗΕ στους ξένους διπλωμάτες. Παρόλα αυτά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αμερικανικοί νόμοι του επιτρέπουν να αρνηθεί την παροχή βίζας σε διπλωμάτες για λόγους «ασφάλειας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα αλλάξει πρεσβευτή στον ΟΗΕ