ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Η Βουλή υιοθέτησε το νόμο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου

Κόσοβο: Η Βουλή υιοθέτησε το νόμο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου

Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε σήμερα τα νομοσχέδια για την παράταση της θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει εγκλήματα πολέμου, τα οποία σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπράχθηκαν από μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου".


Υπέρ των σχεδίων νόμου ψήφισαν 89 βουλευτές, 22 τάχθηκαν κατά και δύο βουλευτές δεν ψήφισαν.

Ο νόμος προβλέπει παράταση της θητείας της Eulex έως τον Ιούνιο του 2016 με εξαίρεση την ειδική ομάδα ερευνών της αποστολής της ΕΕ.

Η ειδική ομάδα ερευνών συγκροτήθηκε το 2011 για να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι, με τα οποία τώρα θα ασχοληθεί το ειδικό δικαστήριο.

Στη Βουλή του Κοσόβου είναι σε εξέλιξη συζήτηση για την πρόταση εναλλακτικού ψηφίσματος που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Κίνημα "Αυτοδιάθεση".

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τρέισι Τζέικομπσον σε μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου να υιοθετήσει τους νόμους για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει αν μέλη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και για την παράταση της θητείας της Eulex "αποτελεί καλή είδηση για το Κόσοβο".

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Εστάλη σαφής οδηγία από τις ΗΠΑ για ίδρυση ειδικού δικαστηρίου