ΚΟΣΜΟΣ

Μπερνς: Θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό

Μπερνς: Θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό

Ο αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς υποσχέθηκε σήμερα στη Λιβύη περισσότερη αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας, υποστηρίζοντας πως η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει πολιτική ή οικονομική σταθερότητα χωρίς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα τις ασφάλειας.


Η εξασθενημένη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της σε πολιτοφυλακές και ένοπλα μέλη φυλών που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι κατά την εξέγερση του 2011 η οποία υποστηρίχθηκε από το NATO.

"Η αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού είναι μια τεράστια πρόκληση πρώτα για τη Λιβύη, αλλά επίσης για τους διεθνείς εταίρους της Λιβύης", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

"Γι' αυτό αισθανόμαστε ότι επείγει τόσο και είμαστε τόσο αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τους Λιβύους να οικοδομήσουν τη δική τους ασφάλεια, να βαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία και να προωθήσουν επίσης το είδος της υγιούς πολιτικής διαδικασίας. . . που αυξάνει τις πιθανότητες για μεγαλύτερη ασφάλεια μακροπρόθεσμα", δήλωσε.

Ο Μπερνς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη μετά την επίθεση ένοπλων ισλαμιστών στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το Σεπτέμβριο του 2012, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί ο αμερικανός πρεσβευτής και τρεις άλλοι Αμερικανοί.

Ο Μπερνς δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της ασφάλειας αποτελεί κλειδί για την επιτυχία της Λιβύης.
"Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς ότι θα υπάρξει επιτυχής πολιτική μετάβαση και επιτυχής οικονομική αναζωογόνηση, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας", δήλωσε ο Μπερνς.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν επεκτάθηκε στο πώς η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να εμβαθύνει τη συνεργασία της σε θέματα ασφάλειας με την Τρίπολη, επαναλαμβάνοντας μόνο πως οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Επίθεση αγνώστων ενόπλων στην πρεσβεία της Πορτογαλίας