ΚΟΣΜΟΣ

Τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαριφάλων τίμησε η Πορτογαλία

Τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαριφάλων τίμησε η Πορτογαλία

Τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαριφάλων και την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος γιορτάζει σήμερα η Πορτογαλία, τρεις εβδομάδες προτού να απελευθερωθεί και από την επιτήρηση των δανειστών της που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ως εξίσου καταπιεστική.


Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σήμερα δεν συμμετείχαν ωστόσο οι ηγέτες της Επανάστασης. Όπως έκαναν και τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2012 και το 2013, τις μποϊκοτάρισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) που, όπως υποστηρίζουν, προδίδει τα ιδανικά της Επανάστασης.

Το πρωί της 25ης Απριλίου 1974, άρματα μάχης του Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων (MFA) μπήκαν στη Λισαβόνα. Αυτό ήταν το τέλος μιας αυταρχικής δικτατορίας που κράτησε 48 χρόνια, καθοδηγούμενης αρχικά από τον Αντόνιο Ολιβέιρα Σαλαζάρ και, μετά το 1968 και μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος, από τον Μαρσέλο Καετάνο.

Την ημέρα εκείνη οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τη δημοκρατία: ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα ψήφου για όλους, ισότητα ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, δικαίωμα στην απεργία, κοινωνική ασφάλιση για όλους. Γύρισαν έτσι σελίδα στην ιστορία τους, μετά τη δικτατορία που έστειλε στις φυλακές 30.000 πολιτικούς κρατούμενους και στον τάφο περίπου 50 αντιφρονούντες.

"Είναι μια ευτυχής συγκυρία που γιορτάζουμε αυτή τη συμβολική ημέρα σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Οι Πορτογάλοι τίμησαν την επέτειο με μια σεμνή τελετή στο κοινοβούλιο, με διαδηλώσεις και συναυλίες σε δρόμους και πλατείες. Μολονότι η επικείμενη έξοδος της Πορτογαλίας από το μνημόνιο —που ήταν συνώνυμο με οδυνηρές θυσίες για τους Πορτογάλους— προκαλεί γενική ανακούφιση, οι εορτασμοί για την Επανάσταση των Γαριφάλων έφεραν στο προσκήνιο τις βαθιές πολιτικές διαφορές.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν ομόνοια κατά την μετά την τρόικα περίοδο: "Κάθε φορά που είμαστε ενωμένοι, είμαστε κοντά στα ιδανικά του Απριλίου", δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ενώπιον πολλών προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Διαβάστε επίσης: Λισαβόνα: Αποφασίζει για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης