ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Αμπάς έδωσε χαριστική βολή στην ειρηνευτική διαδικασία

Ισραήλ: Ο Αμπάς έδωσε χαριστική βολή στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο Μαχμούντ Αμπάς έδωσε «τη χαριστική βολή» στην ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρεται σε επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σε αντίδραση στην ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου ενώπιον της ηγεσίας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).


Στην ομιλία του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Αμπάς επανέλαβε πως είναι έτοιμος να παρατείνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως ζητεί το Ισραήλ, αλλά με την προϋπόθεση ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα απελευθερώσει τους κρατουμένους, θα παγώσει τον εποικισμό και θα αποδεχθεί να συζητήσει για τη χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Ο Αμπού Μάζεν (το παρωνύμιο του Μαχμούντ Αμπάς) ανακύκλωσε τους ίδιους όρους γνωρίζοντας ήδη πως το Ισραήλ δεν θα τους δεχθεί», αναφέρεται στη σύντομη ισραηλινή ανακοίνωση και προσθέτει: «Σήμερα κατέφερε τη χαριστική βολή στην ειρηνευτική διαδικασία».

Στην ανακοίνωση αυτή, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί και πάλι τον Αμπάς, αρχηγό της ΟΑΠ, για τη συμμαχία με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, την οποία αποκάλεσε «μια φονική τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΟΑΠ και ο Αμπάς σύνηψαν συμφωνία συμφιλίωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης της οποίας θα ηγηθεί ο Αμπάς και η οποία θα αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Αυτή η νέα παλαιστινιακή απόπειρα εθνικής συμφιλίωσης προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Παλαιστίνη: Ο Μ. Αμπάς ενδιαφέρεται για την συνέχιση των συνομιλιών