ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βρίσκει λύσεις για το φυσικό αέριο

Ουκρανία: Βρίσκει λύσεις για το φυσικό αέριο

Σλοβακία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτό θα είναι λιγότερο απ' όσο ήλπιζε το Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει την προμήθεια.

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού αερίου πέραν της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον η Gazprom αύξησε την τιμή του αερίου που πουλά στην Ουκρανία, την οποία το Κίεβο αρνείται να πληρώσει.

Βάσει της συμφωνίας, η Σλοβακία θα προχωρήσει σε τεχνικές επιδιορθώσεις σε έναν παλιό αγωγό που δεν χρησιμοποιείται, ώστε να στέλνει στην Ουκρανία περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το φθινόπωρο.

Μια εναλλακτική προβλέπει την αποστολή αρχικά μικρότερων ποσοτήτων αρχικά προτού φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουκρανία –που καταναλώνει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο– πίεζε για την υιοθέτηση μιας άλλης τεχνικής λύσης που θα της επιτρέψει να λάβει μεγαλύτερες ποσότητες, όμως η Σλοβακία αρνήθηκε καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το συμβόλαιό της με τη Gazprom.