ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βερχόφστατ αισιοδοξεί ότι μπορεί να γίνει πρόεδρος της ΕΕ

Ο Βερχόφστατ αισιοδοξεί ότι μπορεί να γίνει πρόεδρος της ΕΕ

«Ο Βερχόφστατ ανοίγει τα χαρτιά του με το ένα μάτι στην Επιτροπή» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο σημερινό φύλλο τηςAgence Europe, το οποίο αναφέρει ότι ο Βέλγος τέως Πρωθυπουργός και Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ εξακολουθεί να αισθάνεται ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και η Ομάδα των Φιλελευθέρων της Ευρώπης (ALDE) υστερεί στις δημοσκοπήσεις.

Ο "τρίτος υποψήφιος" στον αγώνα για την προεδρία της Επιτροπής παρουσίασε το πρόγραμμά του την περασμένη Παρασκευή, αποκαλύπτοντας ποιο θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι το πρόγραμμα της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο Βερχόφστατ ζητά, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, να υπάρξει ένα νέο κύμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (οικονομική, ενεργειακή και ψηφιακή), προκειμένου να απαλλαγούμε, όπως λέει, από τις «παλιές συνταγές» που εκπροσωπούνται από τους δύο κορυφαίους υποψηφίους, τον σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς και τον κεντροδεξιό Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων δήλωσε πως θεωρεί ότι είναι απολύτως δυνατόν για αυτόν να διαδεχθεί τον Μπαρόζο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Για να έχει όμως αυτή την ευκαιρία, η Ομάδα ALDE θα πρέπει να κερδίσει περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι είναι πιο πιθανό να πάρει.

Όπως αναφέρει η Agence Europeο Βερχόφστατ σχολίασε επίσης ότι ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε λάθος στην πρόβλεψή του ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να ονομαστεί από τους αρχηγούς κρατών κεκλεισμένων των θυρών.

Αντίθετα υποστήριξε ότι κατά την άποψή του είναι πολύ σαφές ότι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να επιλεγεί μεταξύ των υποψηφίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ότι, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε δεν θα υπάρξει κανένας για να διευθύνει την Επιτροπή.