ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: Όποιος δεν θέλει πόλεμο απαντά με πολιτικά μέτρα

Κουρτς: Όποιος δεν θέλει πόλεμο απαντά με πολιτικά μέτρα

Στη σημασία του διαλόγου σε μία τόσο τεταμένη κατάσταση όπως της Ουκρανίας, εστίασε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως από τη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα.

Κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων της Συνόδου στη Βιέννη - στην οποία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας θα εκπροσωπήσει την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον - θα αποτελέσει η κατάσταση στην Ουκρανία και οι δυνατότητες για αποκλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, η Αυστρία υπήρξε πάντα ένας καλός τόπος για διάλογο, ωστόσο θα πρέπει κανείς να συνειδητοποιεί πως σε τέτοιες τεταμένες καταστάσεις δεν υπάρχουν απλές και γρήγορες λύσεις, από τη στιγμή που στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιπλέον χειροτερεύσει.

Ο ίδιος εκτιμά πως θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μικρή θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ενώ κανείς δεν έχει συμφέρον για πόλωση μεταξύ των αντιπάλων, όπως δεν θα πρέπει κανείς να ενδιαφέρεται για μια «επανέκδοση» του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, μπορεί τα έως τώρα μέτρα της ΕΕ, να μην οδήγησαν σε συμμόρφωση της ρωσικής πλευράς, ωστόσο το σχέδιο της ΕΕ (για διακοπή του διαλόγου ως προς τη βίζα, απαγορεύσεις εισόδου, πάγωμα λογαριασμών και το τρίτο στάδιο των μη επιβληθέντων ακόμη οικονομικών κυρώσεων) ήταν ο σωστός δρόμος.

«Και αυτό, διότι αν κάποιος δεν θέλει πόλεμο, θα πρέπει να απαντά όχι στρατιωτικά, αλλά με πολιτικά μέτρα και οι κυρώσεις είναι μια πολιτική απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζει την ελπίδα πως θα βελτιωθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για τη διεξαγωγή τους, ενώ θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, καθώς μόνο μέσα από τις εκλογές θα υπάρξουν στη χώρα ένας νόμιμος πρόεδρος και νόμιμες πολιτικές δυνάμεις, συμβάλλοντας σαφέστατα στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα προσθέτει πως η Αυστρία σαφώς και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ, έπειτα από το δημοψήφισμα της 11 ης Μαΐου που διοργανώνουν οι αυτονομιστές, καθώς, όπως σημειώνει, αυτός είναι ένας απόλυτα λανθασμένος δρόμος. Το να θέλουν δηλαδή τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αυτονομιστές πολεμιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια με τη βία των όπλων.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ένταση ξανά στην Οδησσό, χάος στο Σλαβιάνσκ (video+photos)