ΚΟΣΜΟΣ

Κ.Δημοκρατία: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα περιορίζουν τις δραστηριότητες τους

Κ.Δημοκρατία: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα περιορίζουν τις δραστηριότητες τους

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) θα περιορίσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου εναντίον ενός νοσοκομείου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωσης με την οποία ζητεί από τις αρχές να «καταδικάσουν δημόσια» τις βιαιότητες αυτές.


«Οι MSF αποφάσισαν να περιορίσουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για μία εβδομάδα, τις ιατρικές τους δραστηριότητες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στις γειτονικές χώρες στο επίπεδο της διατήρησης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την επίθεση της 26ης Απριλίου εναντίον του νοσοκομείου της Μπογκιλά από την οποία σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 μέλη των MSF.

Οι MSF εξέφρασαν την «έκπληξή τους που η μεταβατική κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι των ένοπλων ομάδων δεν καταδίκασαν κατηγορηματικά τη σφαγή της Μπογκιλά» και τις ωμότητες που διαπράττονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, καθώς ο ρόλος τους είναι να «λαμβάνουν θέση απέναντι σε τέτοιες πράξεις».

«Ζητάμε άμεσα από τη μεταβατική κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και από όλες τις ένοπλες ομάδες να καταδικάσουν δημόσια αυτή την ειδεχθή επίθεση», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής των MSF Άριαν Χέενκαμπ.

«Η επίθεση εναντίον των MSF είναι μια επίθεση εναντίον ενός από τους βασικούς ιατρικούς παράγοντες που δρουν σήμερα στη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο μοναδικός πάροχος ιατρικών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, μέλη των MSF ήταν τακτικά θύματα πολλών βίαιων ενεργειών, οι μισές εκ των οποίων σημειώθηκαν στην περιοχή Ουχάμ όπου βρίσκεται η Μπογκιλά», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Η ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ ανέλαβε το αεροδρόμιο στο Μπανγκί