ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Τη διάλυση της Βουλής πρότεινε ο πρωθυπουργός Χ. Θάτσι

Κόσοβο: Τη διάλυση της Βουλής πρότεινε ο πρωθυπουργός Χ. Θάτσι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι ανήγγειλε ότι σήμερα θα διαλυθεί η Βουλή και ότι η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων θα διεξαχθεί μετά τη συγκρότηση νέας Βουλής, σύμφωνα με την εφημερίδα “Εξπρές" της Πρίστινας.


“Η Βουλή που δεν μπορεί να συγκροτήσει το στρατό της δεν έχει λόγο να υπάρχει” είπε ο κ. Θάτσι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από συνομιλίες με τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε στην Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι δεν διεξήχθη ψηφοφορία για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων λόγω “του εκλογικού 'πυρετού' ορισμένων πολιτικών κομμάτων”.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα θα αποφασιστούν τα βήματα προς την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

“Εγώ πρότεινα να διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου ώστε να είμαστε εντός των προθεσμιών που προβλέπει το Σύνταγμα” ανέφερε ο κ. Θάτσι.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, σύμφωνα με την “Εξπρές” κάλεσε σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

“Η διάλυση της Βουλής θα είναι η αρχή της διαδικασίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών” είπε η κ. Γιαχγιάγκα μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, τον αρχηγό της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι και την αναπληρώτρια πρόεδρο της Συμμαχίας για νέο Κόσοβο, Μιμόζα Κουσάρι Λίλα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Πρίστινας, σε εξέλιξη είναι συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στην οποία εξετάζεται η πρόταση του Χασίμ Θάτσι για διάλυση της Βουλής.

Προς το παρόν την πρόταση στήριξαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα τη στηρίξει η Συμμαχία για νέο Κόσοβο.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Η Βουλή υιοθέτησε το νόμο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου