ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Συνελήφθησαν 5 γνωστοί ακτιβιστές πριν από την 25η επέτειο της Τιενανμέν

Κίνα: Συνελήφθησαν 5 γνωστοί ακτιβιστές πριν από την 25η επέτειο της Τιενανμέν

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 5 ακτιβιστές, 3 δικηγόρους και ένα μέλος μιας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση το Σαββατοκύριακο στην οποία έγινε έκκληση για τη διεξαγωγή μιας έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.


Μεταξύ εκείνων που τελούν υπό κράτηση είναι ο Που Ζιτσιάνγκ, ένας επιφανής δικηγόρος που μάχεται υπέρ της ελευθερίας του λόγου, ο οποίος αντιπροσωπεύει πολλούς αντιφρονούντες, περιλαμβανομένου του καλλιτέχνη Άι Ουέιουεϊ και ενός ακτιβιστή του «Κινήματος Νέων πολιτών», μιας οργάνωσης που προτρέπει τους ηγέτες της Κίνας να δίνουν στη δημοσιότητα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών» υποστήριξαν δύο δικηγόροι.

Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά του συστήματος των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, τα οποία η κυβέρνηση κατήργησε, και είχε προβληθεί ιδιαίτερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, κάτι το ασυνήθιστο για έναν επικριτή της κυβέρνησης.

Συνελήφθησαν επίσης οι αντιφρονούντες Λιου Ντι και Σου Γιουγού, ένας καθηγητής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σανγκ Μπαοτζούν, επικαλούμενος τις συνομιλίες που είχε με τους συγγενείς των Λιου και Χου.

Οι αντιφρονούντες Χου Σιγκέν και Χάο Τζιάν, ο οποίος διδάσκει στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, επίσης τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με μια οργάνωση που εδρεύει στην Κίνα, τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας.

Οι συλλήψεις αυτές δίνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων και υπογραμμίζουν το πόσο ευαίσθητοι έχουν γίνει οι Κινέζοι ηγέτες στην κριτική ενόψει της 25ης επετείου της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων γύρω από την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 4 Ιουνίου 1989.

«Η κράτηση, όπως τα προηγούμενα χρόνια ο κατ’ οίκον περιορισμός, έχει ως στόχο, καταρχάς, να τον βγάλει (τον Που) εκτός δράσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το πιο σημαντικό, ίσως να αποτελεί ένα μήνυμα αποτροπής άλλων από το να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την σφαγή αυτή κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής επετείου».

Στο Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, οι συλλήψεις καταδικάσθηκαν από εκατοντάδες χρήστες, τα σχόλια των οποίων δεν απομάκρυναν αμέσως οι λογοκριτές της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό χαστούκι σε οποιονδήποτε διατηρεί ψευδαισθήσεις για την επονομαζόμενη «νέα διακυβέρνηση του Σι- Λι» έγραψε ένας χρήστης του ιστοτόπου αυτού, αναφερόμενος στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένα άτομο επιτέθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό