ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σε εφαρμογή πρόγραμμα θανάτωσης καρχαριών! (video)

Αυστραλία: Σε εφαρμογή πρόγραμμα θανάτωσης καρχαριών! (video)

Περισσότερους από 170 καρχαρίες, εκ των οποίων θανατώθηκαν οι 50, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά και ξεκίνησε τον Ιανουάριο έπειτα από πολλές θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, έπιασαν οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας.

Το πρόγραμμα επικυρώθηκε από τις τοπικές αρχές γα τις ακτές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, μετά την καταγραφή έξι θανάτων από δάγκωμα καρχαρία τα τελευταία δύο χρόνια στα νερά της χώρας.

Οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι είναι αντίθετο στον κανονισμό που απαγορεύει την αλιεία λευκού καρχαρία, ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση. Οι αρχές της πολιτείας, από την άλλη απάντησαν ότι στόχος είναι η προστασία των λουόμενων.

Σκοινιά με δόλωμα είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις πιο πολυσύχναστες ακτές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας για μια δοκιμαστική περίοδο, από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 30 Απριλίου.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι πιάστηκαν 172 καρχαρίες, κανένας όμως λευκός, στους οποίους αποδίδονται οι περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις. Όσοι ήταν μεγαλύτεροι από 3 μέτρα σκοτώθηκαν, ενώ στους υπόλοιπους περίπου 90 τοποθετήθηκαν συσκευές εντοπισμού και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το σώμα του μεγαλύτερου καρχαρία που πιάστηκε ήταν 4,5 μέτρα.

Ο υπουργός Αλιείας της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας χαρακτήρισε, μάλιστα, επιτυχημένη την πολιτική αυτή, εκτιμώντας ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των λουόμενων.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι καρχαρίες που πιάστηκαν θα επιτίθονταν σε κάποιον άνθρωπο, όμως η κυβέρνησή μας θα αποδίδει πάντα μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Κεν Μπάστον.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η πολιτεία ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την άδεια να συνεχίσει για τα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα αυτό, αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ένας λευκός καρχαρίας 5 περίπου μέτρων, έκοβε… βόλτες 100 μέτρα από την ακτή, αναγκάζοντας τις Αρχές να κλείσουν αρκετές παραλίες στο Περθ. Δείτε το βίντεο που κατέγραψε ελικόπτερο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρώτος σκύλος με άδεια συγκυβερνήτη αεροπλάνου! (photos)