ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Πούτιν παρακολούθησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων

Ο πρόεδρος Πούτιν παρακολούθησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα σε πολλές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών και άλλων πυραύλων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων τα οποία παρακολούθησε και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.


Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου Topol από τη βάση Πλεσέτσκ, στη βόρεια Ρωσία, καθώς σε «πολλών» άλλων πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς από υποβρύχια του στόλου του Βορρά και του στόλου του Ειρηνικού, σύμφωνα με τα πρακτορεία.

Τα γυμνάσια περιλάμβαναν επίσης την εκτόξευση πυραύλων αέρος-εδάφους από βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια παρακολούθησε από τη Μόσχα ο Πούτιν, αλλά και οι πρόεδροι τεσσάρων χωρών συμμάχων της Ρωσίας: της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν.

«Θα διεξάγουμε γυμνάσια για να δοκιμαστεί το επίπεδο ετοιμότητας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο πέρυσι. Στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχουν όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα», είπε ο Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Είχατε όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την υψηλή προετοιμασία και συνοχή των στρατηγικών δυνάμεων επίθεσης και άμυνας της χώρας μας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους ομολόγους του.

«Ο στρατός μας είναι αξιόπιστος εγγυητής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προειδοποίησε ότι τα πυρηνικά στοιχεία της Ρωσίας —από εδάφους, αέρος και θαλάσσης— βρίσκονται σε «συνεχή συναγερμό».

«Τα τρία πυρηνικά μας στοιχεία βρίσκονται σε συνεχή στρατιωτικό συναγερμό, ενημερώνουμε τα πυραυλικά μας συστήματα με τις πιο εξελιγμένες ικανότητες», εξήγησε ο Σόιγκου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων