ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις στη Μαριούπολη με δεκάδες νεκρούς (pics+ video)

Βίαιες συγκρούσεις στη Μαριούπολη με δεκάδες νεκρούς (pics+ video)

Τουλάχιστον 20 ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη Μαριούπολη, σε συγκρούσεις με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.


Οι συγκρούσεις έγιναν για τον έλεγχο του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας και κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν καταληφθεί από τους αποσχιστές.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο, προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους, όταν οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχαν καταλάβει.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας σκότωσαν περίπου 20 φιλορώσους αυτονομιστές κατά την επίθεσή τους εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλλουν στο κτήριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου. Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη.

Επίσης ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.
Ο ουκρανικός ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Στη Μαριούπολη, που βρίσκεται στο κέντρο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις μεταξύ της ουκρανικής αστυνομίας και των ένοπλων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

Η πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, κυρίως όταν μια ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Διαβάστε επίσης: Προετοιμάζουν το δημοψήφισμα στην Ουκρανία παρά τις προειδοποιήσεις Πούτιν