ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Διακόσιοι τζιχαντιστές θα δικαστούν για τρομοκρατία

Αίγυπτος: Διακόσιοι τζιχαντιστές θα δικαστούν για τρομοκρατία

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως τρομοκράτες για τις φονικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά των δυνάμεων της τάξης, θα κάτσουν διακόσια μέλη της πιο δραστήριας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην Αίγυπτο, της Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες.

Από τους 200 κατηγορούμενους της πρώτης αυτής ομαδικής δίκης τζιχαντιστών στη χώρα, οι 102 βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δολοφονία τουλάχιστον τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών, όπως και για επιθέσεις κατά των αρχηγείων της αστυνομίας στο Κάιρο, στο Δέλτα του Νείλου και στο Σινά.

Η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, η οποία δηλώνει ότι αντλεί την έμπνευσή της από την αλ Κάιντα, εξαπολύει συχνά επιθέσεις κατά των δυνάμεων της τάξης.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Αίγυπτο από τότε που ο στρατός καθαίρεσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Αίγυπτο, όπως και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, το όνομα της οποίας σημαίνει στα αραβικά «Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ», σχηματίστηκε μετά την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο τότε πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ η δράση της επικεντρωνόταν τότε σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη οργάνωση εξάλλου έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές ρίψεις πυραύλων στο ισραηλινό έδαφος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τότε που καθαιρέθηκε ο Μόρσι, περισσότεροι από 1.400 άνθρωπο - στην πλειονότητά τους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του - έχουν σκοτωθεί, στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων και περίπου 15.000 έχουν συλληφθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Και όμως, αυτός είναι ο πιο χαζός κλέφτης! Διαβάστε τι έκανε!

Βρετανοί στρατιώτες ποζάρουν δίπλα σε νεκρούς Ταλιμπάν! (photos)

Κοπεγχάγη: Επεισόδια λίγο πριν τον τελικό της Eurovision (video)