ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό των ανταρτών», δηλώνει ο Τουρτσίνοφ

Ουκρανία: «Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό των ανταρτών», δηλώνει ο Τουρτσίνοφ

Πρόθυμη να ακούσει τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά αρνητική στο να υποκύψεις «στους εκβιασμούς ένοπλων ανταρτών που επιβάλλουν τη θέληση της Ρωσίας» είναι η Ουκρανία, όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους πολίτες της Ανατολής. Όμως αυτοί δεν πρέπει να πυροβολούν, να λεηλατούν, να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια» επισήμανε ο Τουρτσίνοφ κατά την εναρκτήρια ομιλία του σε μια πρώτη «στρογγυλή τράπεζα» που οργανώθηκε στο Κίεβο και συγκλήθηκε με τη στήριξη των χωρών της Δύσης με στόχο την αποκλιμάκωση.

«Εκείνοι οι οποίοι, με τα όπλα στα χέρια, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της ίδιας τους της χώρας, που μας επιβάλλουν τη θέληση της γειτονικής χώρας, θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Τουρτσίνοφ επίσης σημείωσε ότι η απώλεια της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το Μάρτιο στη Ρωσία έπειτα από 3 εβδομάδες κατάληψης από ρωσικές δυνάμεις έπειτα από τη διενέργεια ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, έχει στοιχίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

«Η κατάληψη της Κριμαίας προκάλεσε άμεσες ζημίες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον», τόνισε ο Τουρτσίνοφ, αναφερόμενος στις «υποδομές που έχουν καταστραφεί και τις επιχειρήσεις που τελούν υπό κατάληψη». Η χερσόνησος της Κριμαίας διαθέτει ιδίως μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος προσέθεσε ότι «η ρωσική επίθεση δεν έχει σταματήσει» στην Κριμαία αλλά αντίθετα επεκτείνεται στην ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι έκρυθμη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» όπου οι φιλορώσοι αντάρτες διακήρυξαν την ανεξαρτησία με ένα δημοψήφισμα την Κυριακή.

Εκτός του μεταβατικού προέδρου και του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν δύο πρώην πρόεδροι του ουκρανικού Κράτους, δύο υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, βουλευτές και επιφανείς θρησκευτικοί εκπρόσωποι όπως και ο Γερμανός πρώην διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στη διοργάνωση «μιας εκλογικής διαδικασίας συνεκτικής, αδιάβλητης και διαφανούς», αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία, να βοηθήσουμε την Ουκρανία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να τις εξασφαλίσουμε ένα ακμάζον μέλλον» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Συνομιλίες σήμερα στην Ουκρανία για την εκτόνωση της κρίσης