ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Συγνώμη της Πιονγκγιάγνκ για δυστύχημα σε 23όροφη πολυκατοικία

Β. Κορέα: Συγνώμη της Πιονγκγιάγνκ για δυστύχημα σε 23όροφη πολυκατοικία

Δυστύχημα σε μια υπό κατασκευή 23όροφη πολυκατοικία στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία κατέρρευσε πριν μερικές ημέρες, προκάλεσε αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


Αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι το κτίριο φέρεται να διέθετε διαμερίσματα για 92 νοικοκυριά ή οικογένειες και πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Βόρεια Κορέα οι ένοικοι να μετακομίζουν στα νέα κτίρια προτού αυτά ολοκληρωθούν.
«Οι νεκροί πρέπει να είναι εκατοντάδες, αν υποθέσουμε ότι κάθε οικογένεια έχει κατά μέσο όρο τέσσερα μέλη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, οι αρχές της χώρας εξέφρασαν «τη βαθιά θλίψη και τη συγγνώμη τους» για το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισαν «απίστευτο».

«Η κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών δεν έγινε σωστά και οι αξιωματούχοι που την επέβλεψαν και την έλεγξαν με ανεύθυνο τρόπο», σημείωνε η ανακοίνωση του KCNA.


Το KCNA μετέδωσε τη δημόσια συγγνώμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, ένα σπάνιο γεγονός στη Βόρεια Κορέα, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Ασφάλειας του Λαού Τσόε Που-Ιλ, ο οποίος «μετάνιωσε» λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει επαρκώς το έργο της κατασκευής «προκαλώντας ένα απίστευτο δυστύχημα».
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν «έμεινε ξύπνιος όλη τη νύχτα εξαιτίας της θλίψης» μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας στο KCNA.

Όπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων ολοκληρώθηκε σήμερα. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της κατάρρευσης.
Στην Πιονγκγιάνγκ ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν στις ανώτερες τάξεις του πολιτικού και στρατιωτικού κύκλου.