ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Οι Γκάντι πρότειναν την παραίτηση τους αλλά δεν έγινε δεκτή

Ινδία: Οι Γκάντι πρότειναν την παραίτηση τους αλλά δεν έγινε δεκτή

Οι ηγέτες του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας Σόνια και Ραχούλ Γκάντι πρότειναν σήμερα να παραιτηθούν μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός τους στις εκλογές, όμως η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή, ανακοίνωσε ένας βουλευτής.

Το Κόμμα του Κογκρέσου γνώρισε την Παρασκευή τη χειρότερη ήττα στην ιστορία του κερδίζοντας μόλις 44 από τις 543 έδρες της κάτω βουλής του ινδικού κοινοβουλίου, δηλαδή το ένα τέταρτο των εδρών που είχε κερδίσει το 2009, ενώ το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία με 282 έδρες.

Η Σόνια Γκάντι, η πρόεδρος του Κογκρέσου, είχε εμπιστευτεί στον γιο της και αντιπρόεδρο του κόμματος τη διεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Γκάντι ανέλαβαν την ευθύνη για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσφέρθηκαν να παραιτηθούν στη διάρκεια μιας τρίωρης συνεδρίασης.
«Και οι δύο πρότειναν να παραιτηθούν, όμως το κόμμα ομόφωνα αρνήθηκε», δήλωσε ο Αμαρίντερ Σινγκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

Το κόμμα εξέδωσε μια ομόφωνη απόφαση στην οποία εκφράζει «την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Σόνιας και του Ραχούλ Γκάντι», μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων Press Trust.

Και οι δύο έχουν δεχθεί επικρίσεις από τους υποστηρικτές του κόμματος και απερχόμενους βουλευτές εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας του Κογκρέσου, η οποία χαρακτηρίστηκε μονότονη και χωρίς κατεύθυνση.
Το Κόμμα του Κογκρέσου κυβερνά την Ινδία το μεγαλύτερο διάστημα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1947, ενώ από την οικογένεια των Γκάντι έχουν προέλθει τρεις πρωθυπουργοί.

Το Κογκρέσο νικήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια στην εξουσία, αποδυναμωμένο από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού.

Η νίκη του BJP έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ινδία και οι σχολιαστές αναφέρονται στην πιθανότητα η Πριγιάνκα, η νεαρή αδελφή του Ραχούλ, να διαδραματίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο στο κόμμα. Η ίδια έκανε μια εμφάνιση, η οποία είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Διχάζει ο θρίαμβος του εθνικιστή ινδουιστή Μόντι