ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2014 – Ιταλία: Νίκη Ρέντσι, απογοήτευση Γκρίλο

Ευρωεκλογές 2014 – Ιταλία: Νίκη Ρέντσι, απογοήτευση Γκρίλο

Το μεγαλύτερο μέρος των εδρών, με τις οποίες εκπροσωπούνται οι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, εξασφαλίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στο σύνολο των 73 εδρών, οι Δημοκρατικοί του Ματέο Ρέντσι, με 40,8% των ψήφων εξασφαλίζουν τις 31 έδρες.

«Κέρδισε η Ιταλία της αισιοδοξίας, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρέντσι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο θα καταλάβει δεκαεπτά έδρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα του κινήματός του, με ποσοστό 21,1% χαρακτηρίστηκε απογοητευτικό, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. «Η Ιταλία αυτή απαρτίζεται από γενιές συνταξιούχων που δε θέλουν να αλλάξουν, να σκεφθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε αντιπολίτευση με σθεναρό τρόπο», υποστήριξε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ο Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (16,8% και 13 έδρες) απέδωσε, διαμέσου του εκπροσώπου της Τζοβάννι Τότι, το απογοητευτικό αποτέλεσμά της στο ότι ο ίδιος «ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ελευθερία κινήσεων για την προεκλογική εκστρατεία του, εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης καταδίκης του Αρείου Πάγου».

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε 6,2% και θα καταλάβει πέντε έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο γραμματέας της Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της παράταξης του Μπερλουσκόνι «να μην καθίσουν κοντά στους εκπροσώπους του κόμματος της (καγκελαρίου της Γερμανίας) κυρίας Μέρκελ».

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρέντσι, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο κατέγραψε αποτέλεσμα κατώτερο των προβλέψεων βάσει δημοσκοπήσεων, με 4,4% και 3 ευρωβουλευτές. «Στο εξής η γνώμη μας πρέπει να αρχίσει να βαραίνει περισσότερο μέσα στην κυβέρνηση», δήλωσε παρ' όλ' αυτά ο συντονιστής του κόμματος, Γκαετάνο Κουαλιαρέλο.

Το αριστερό ψηφοδέλτιο Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα με ποσοστό 4%, εξασφαλίζει, επίσης, τρεις ευρωβουλευτές. Το ψηφοδέλτιο Τσίπρα κατάφερε να υπερβεί το όριο του 4% και να εκλέξει εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνει η ιταλική έκδοση του ιστοτόπου Huffington Post.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωεκλογές 2014: Ιταλικοί «ύμνοι» για Τσίπρα

ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ευρωεκλογές 2014: Ιταλικοί «ύμνοι» για Τσίπρα

NN: Έντονη ελληνική αντίθεση στη «δεξιά» Ευρώπη!

Το «μπρα ντε φερ» Σαμαρά για την Τράπεζα της Ελλάδος

Οι κρίσιμες 2+1 συμφωνίες που θα κρίνουν τις εθνικές εκλογές