ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κρίσιμες 2+1 συμφωνίες που θα κρίνουν τις εθνικές εκλογές

Οι κρίσιμες 2+1 συμφωνίες που θα κρίνουν τις εθνικές εκλογές

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας και του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σχεδόν μισός μήνας απέμεινε μέχρι τις διπλές εκλογές της 25ης Μαΐου, με το προεκλογικό θερμόμετρο των κομμάτων να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα.

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωβουλευτικές εκλογές να έχουν τη δική τους σημασία, ωστόσο τα κομματικά επιτελεία θεωρούν τις διπλές εκλογές ως "τεστ" σε περίπτωση και εθνικών εκλογών.

Ήδη, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουν υπάρξει 2+1 συμφωνίες, κυρίως ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ:

*η διοίκηση στην ΤτΕ, καθώς λήγει η θητεία Προβόπουλου τον Ιούνιο,

*το πρόσωπο ευρείας αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας και

*η συζήτηση με την Ευρώπη για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ακόμα και δεν ληφθούν υπόψη οι πιέσεις των ευρωπαίων για το αντίθετο, θα πρέπει τα δυο κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν σε δυο πρόσωπα, που θα στελεχώσουν δυο καίριες θέσεις.

Η θέση Προβόπουλου

Η πρώτη είναι του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδας, με τη θητεία Προβόπουλου να λήγει στα μέσα Ιουνίου. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί αν θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης ή θα παραμείνει στη θέση του ο Γ. Προβόπουλος. Ωστόσο, για την ίδια θέση έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα, όπως του Γ. Στουρνάρα, με τις νεότερες πληροφορίες όμως, να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου θέλει τον νυν Υπουργό Οικονομικών σε άλλο πόστο, ίσως και εκτός συνόρων.

Το Προεδρικό Μέγαρο

Η δεύτερη συμφωνία είναι αυτή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πρόσωπο – κλειδί. Η θέση για το ύψιστο αξίωμα της χώρας, έχει προκαλέσει πολλές φορές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και εκπλήξεις, ενώ πάντοτε υπάρχει η απειλή για πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το πρόσωπο δεν είναι ευρείας αποδοχής. Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία, μετά την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση.

Το χρέος

Η τρίτη συμφωνία έχει να κάνει με το ελληνικό χρέος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι, μια συμφωνία που θα υλοποιηθεί στο τέλος του έτους, καθώς θα αναμένουν τη νέα Κομισιόν. Σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, αν και επισήμως η κουβέντα θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές. Μείωση μπορεί να μην υπάρξει, αφού δεν πρόκειται να αποφασιστεί κανένα κούρεμα, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα «μιλούν» για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που θα δέσουν την Ελλάδα χειροπόδαρα για 50 χρόνια, μείωση επιτοκίων από τα δάνεια που λάβαμε με τα δυο μνημόνια, ενώ το επιτόκιο θα γίνει σταθερό από κυμαινόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Πριν ψηφίσω μην ξεχάσω: Απώλειες μισθών 38% - Απώλειες συντάξεων 45%

Εκλογές 2014 - Πριν ψηφίσω να μην ξεχάσω: Οι δήθεν διαπραγματεύσεις

Κωλοτούμπα Βενιζέλου: Δεν μίλησα ποτέ για αποχώρηση από την κυβέρνηση

Παίζει… ρέστα ο Βενιζέλος!

Το σενάριο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Η δημοκρατική εντιμότητα του εκβιασμού