ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν υπογράφουν για την Ευρασιατική Ένωση

Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν υπογράφουν για την Ευρασιατική Ένωση

Σύμφωνα με το RT η Ρωσία, η Λευυκορωσία και το Καζακστάν υπέγραψαν την συμφωνία για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία αναμένεται να ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου του 2015 από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, είναι ένα σχέδιο στο οποίο επιμένει ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.

Η Ένωση «πατάει» πάνω στην ήδη υπάρχουσα τελωνειακή ένωση των τριών χωρών και στοχεύει, με ενισχυμένο συντονισμό, στη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου.

Πέραν της τελωνειακής ένωσης, το νέο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας συντονίζει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των τριών χωρών, τη βιομηχανική και την αγροτική πολιτική όπως και την αγορά εργασίας.

Η Ένωση θα επιστέψει το ελεύθερο εμπόριο και θα καταργήσει τα «εργασιακά σύνορα», για πάνω από 170 ανθρώπους.

«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ένωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» είχε δηλώσει ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν τελικά ως στόχο την αύξηση της ευημερίας των λαών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άφιξη νέων μελών στην Ένωση αυτή «θα λειτουργήσει προς το συμφέρον όχι μόνο των μελών (της ένωσης) αλλά της περιοχής στο σύνολό της», υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού «όλων των απαιτήσεων της Ένωσής μας».

Διαβάστε επίσης:

«Δημιουργείται μια Ευρασιατική Ένωση»