ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο-Μόσχα: η εταιρεία Yuzhmash και τα συμβόλαια αμυντικού οπλισμού

Κίεβο-Μόσχα: η εταιρεία Yuzhmash και τα συμβόλαια αμυντικού οπλισμού

Προβληματισμό για τις επιπτώσεις στους αμυντικούς δεσμούς Ρωσίας – Ουκρανίας προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters και της εφημερίδας The Moscow Times για την ουκρανική κρατική εταιρεία αμυντικού υλικού Yuzhmash.

Με τις συγκρούσεις να είναι ακόμα σε εξέλιξη, η εταιρεία Yuzhmash, και άλλες αντίστοιχες, κυριολεκτικά διχάζονται ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες πηγές αμυντικού εξοπλισμού για τη Ρωσία, ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με τρέχοντα συμβόλαια και σημαντικό συμφέρον για τη διασφάλισή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κίεβο κάλεσε σε παύση της συνεργασίας, χωρίς να διευκρινίζεται, αν αφορά σε άμεση παύση ή σε παύση σύναψης νέων συμβολαίων.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, δεν είναι δυνατό κρατικές εταιρείες της Ουκρανίας να παράγουν αμυντικό εξοπλισμό για τη Ρωσία. Το δημοσίευμα, μάλιστα, επικαλείται τη δήλωση του αντιπροέδρου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, Βιτάλι Γιαρέμα. «Είναι απόλυτη τρέλα να κατασκευάζουμε προϊόντα για τη Ρωσική Ομοσπονδία, τα οποία αργότερα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας και ο πρωθυπουργός αποφάσισε ήδη ότι θα διακόψουμε τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία», είχε υποστηρίξει τον Απρίλιο.

Από την πλευρά της Ρωσίας, όπως σημειώνεται, η παύση της συνεργασίας θα σημάνει τεράστιο έλλειμμα για τον αμυντικό εκσυγχρονισμό της χώρας και ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε νομικό επίπεδο για την εξισορρόπηση του ουκρανικού χρέους μέσω της διασφάλισης των συμβολαίων με ουκρανικές εταιρείες αμυντικού υλικού, όπως η Yuzhmash. Παράλληλα, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η στροφή στην Κίνα για την προμήθεια αρκετών από τα απαραίτητα αμυντικά υλικά.

«Η Ουκρανία είναι σημαντικός συνεργάτης της Ρωσίας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς θα το διαχειριστεί η ρωσική κυβέρνηση», δηλώνει ο Πάβελ Μπαέφ, αναλυτής αμυντικών ζητημάτων του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης στην Νορβηγία.

Προς παρόν, πάντως, η εταιρεία Yuzhmash δεσμεύεται να τηρήσει τα τρέχοντα συμβόλαιά της, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τους δυο πόλους και αντιμετωπίζοντας ακόμα έναν τρίτο: τους Ρώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία που επιχειρούν επιδρομές στα αποθέματα του εργοστασίου.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θέλει ο Ποροσένκο