ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: Aύξηση του αριθμού παράνομων μεταναστών

Frontex: Aύξηση του αριθμού παράνομων μεταναστών

O αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ευρωπαϊκά σύνορα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιου του 2014 αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική. Με ανακοίνωση της Τετάρτης η ιταλική κυβέρνηση έδωσε την πληροφορία ότι έχει δεχτεί περισσότερους από 39,000 μετανάστες, ενώ συνολικά, από παρόμοιες «διαδρομές» της Μεσογείου έχουν περάσει 42,000. Από αυτούς, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι 25,650 προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 1/3 των τελευταίων μετακινήσεων προέρχεται από τη Συρία σε μια προσπάθεια διαφυγής από τον εμφύλιο πόλεμο. Ως αφετηρίες αναφέρονται, επίσης, το Αφγανιστάν και το Κράτος της Ερυθραίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, o συνολικός αριθμός εκτιμάται στις 60,000 και είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο του 2011, τη χρονιά της Αραβικής Άνοιξης που κινήθηκαν προς την Ευρώπη 140,000 παράνομοι μετανάστες.

«Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχίσουν και δεδομένου ότι έρχονται καλοκαιρινοί μήνες, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να νούμερα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο», λέει ο Γκιλ Αριάς Φερνάντες, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Frontex.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών στο Καλαί